Design Wnętrz

Wyposażenie, urządzanie, projektowanie wnętrz
pizza

Historia pizzy: jak powstał symbol Włoch?

Historia pizzy zainteresuje wszystkich fanów tego niezwykle popularnego włoskiego dania narodowego. Od pierwszego chleba pieczonego w epoce kamiennej, do pierwszych pizzerii w Nowym Jorku.

Historia pizzy: przodkowie i krewni

Dziś wszędzie dostępna jest pizza. Kraków, Gdańsk czy Warszawa – w każdym mieście znajdziemy pizzerie. Sama historia pizzy sięga starożytności. Na Sardynii archeolodzy znaleźli chleb upieczony ponad 7 000 lat temu. Płaski chleb był wypiekany w glinianych piecach przez starożytnych Żydów, Babilończyków, Egipcjan i Greków. W starożytnym Rzymie najpopularniejszym pożywieniem chłopów i wojowników była focaccia – panis focacius, co tłumaczy się jako „chleb pieczony w palenisku”. To właśnie focaccia uważana jest za odległego przodka i krewnego pizzy.

Pochodzenie słowa pizza

Prawdziwa historia pizzy zaczęła się w południowych Włoszech. W 997 r. w małym portowym miasteczku Gaeta położonym między Rzymem a Neapolem, odnotowano pierwszą pisemną wzmiankę o słowie pizza. W dokumencie syn feudalnego pana obiecuje miejscowemu biskupowi dwanaście pizzy jako roczny hołd. Oznacza to, że początkowo słowo pizza miało mniej wspólnego z gotowaniem, a więcej – ze światem finansów i wymuszeń. Do tej pory na Sycylii i południowych Włoszech słowo pizzo (od sitsiliyskog o pizzu – dziób) oznacza haracz, który mały biznes płaci za mafijną „ochronę”. Według słownika etymologicznego języka włoskiego, słowo pizza pochodzi od łacińskiego słowa pinsere – zmiażdżyć . Inni badacze sugerowali, że pizza pochodzi z lombardzkiego bizzo lub pizzo, co oznacza „zjeść coś na raz lub ugryźć”. Słowo pizza jest również kojarzone z grecką pitta.

Neapol – kolebka pizzy

Wielkie odkrycia geograficzne odegrały ważną rolę w historii pizzy. Po odkryciu Nowego Świata pomidory sprowadzono do Europy z Ameryki Południowej (z włoskiego pomo d’oro – „złote jabłko”). Ze względu na gorzki smak pomidory uważano za trujące i minęły dwa wieki, zanim mocno osiadły na stole Europejczyków. Neapol można uznać za jedyną prawdziwą ojczyznę pizzy. To tutaj w XVII wieku narodziło się połączenie pizzy (płaskiego, wypiekanego w piecu chleba) z sosem pomidorowym i różnymi nadzieniami. Pracownicy, którzy większość czasu spędzali poza domem, potrzebowali obfitego i taniego jedzenia w drodze. W odpowiedzi na ich prośby pojawiła się pizza, która szybko stała się bardzo popularna wśród zwykłych ludzi.

Przeczytaj również: