Design Wnętrz

Wyposażenie, urządzanie, projektowanie wnętrz
pizza

Historia pizzy

Pizza ma tysiącletnią historię i wciąż nie wiadomo, kto wynalazł to danie jako pierwszy. Historycy wciąż spierają się o to, kto mógłby zostać twórcą pizzy, jednak nikt nie doszedł do porozumienia. Dziś pizza uważana jest za danie włoskie.

Początki

Starożytny człowiek nauczył się piec tortille. Do tego używano węgla i kamienia, na którym pieczono ciasto. Wszystkie ludy śródziemnomorskie stosowały ten przepis, a następnie zaczęto używać oliwy z oliwek. Tortillę posypano ziołami i sezonowymi warzywami. Taki placek służył jako talerz, dzięki czemu stał się uniwersalnym daniem. Za oficjalny prototyp pizzy uważa się płaskie ciasta, które powstały w starożytnym Egipcie. Około 6 tysięcy lat temu wynaleziono drożdże, a do wypieku tych tortilli zaczęto używać kwaśnego ciasta. Istnieją wzmianki historyków, że już w V wieku wojownicy przygotowywali na tarczach ciasta z ciasta, daktyli i sera. Następnie według niektórych źródeł przepis ten został zapożyczony ze starożytnej Grecji, a stamtąd trafił do Rzymu, gdzie zaczyna się oficjalna historia tego dania. To właśnie w starożytnej Grecji gotowano pizzę, która najbardziej przypomina jej nowoczesny wygląd. Na surowym cieście Grecy rozłożyli sery, zioła, cebulę i inne warzywa, po czym polewali ją oliwą z oliwek i piekli w ognistych piecach. To danie nosiło nazwę „plakuntos” i zostało znalezione nawet w annałach Platona.

Z przedmieść na salony

Przez pewien czas uważano, że pizza to pożywienie dla plebejuszy. Wynikało to z tego, że pizza była bardzo wygodna do spożycia przed pracą w polu, zaspokajała głód, pozwalała nabrać sił i nie wymagała dużo czasu na gotowanie. W tym przepisie wykorzystano prawie każdą dostępną żywność, od warzyw po suszone mięso. Jednak później okazało się, że danie to było bardzo popularne wśród szlachty. Ich pizza miała nieco inny przepis, ale esencja pozostała ta sama – placek z serem, pomidorami, innymi warzywami i oliwą z oliwek. Rustykalna pizza we Włoszech nazywana była focazzia. Przepis skomplikowali, dodając do ciasta liście laurowe i miód. Cato Starszy w swoim traktacie O rolnictwie wspomniał o cieście z ziołami i miodem posmarowanym miodem. Uważa się, że został przywieziony przez rzymskich legionistów po powrocie z Palestyny i został nazwany „picea”. Teorię tę potwierdzają pozostałości książki kucharskiej „De Re Coquinaria”, która została znaleziona w zrujnowanych Pompejach. Autorem książki jest Mark Gavius Apicius, który żył w okresie wczesnego chrześcijaństwa. Ta książka mówi, że na ciasto należy nakładać orzechy, ser, kawałki kurczaka, miętę, pieprz, czosnek i oliwę z oliwek, a następnie piec i podawać schłodzone na śniegu. Tak właśnie powstała pierwsza pizza. Kraków, Gdańsk czy Warszawa – dziś możemy ją dostać praktycznie wszędzie.

Zobacz na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny.

Przeczytaj również: