SKĄD WZIĘŁA SIĘ PIZZA?

Skąd wzięła się pizza?

Chyba każdy na świecie wie, czym jest pizza. Białystok, Gdańsk czy Wrocław w każdym mieście znajdziemy choć jedną prawdziwą pizzerię. Skąd jednak wzięła się pizza i czym się charakteryzuje?

Historia

Podobne potrawy jak pizz istniały już wśród starożytnych Greków i Rzymian. Chleb z dodatkami do mięsa, sera, oliwek, warzyw, produktów mlecznych został włączony do racji dla rzymskich legionistów. To było pożywienie zarówno patrycjuszy, jak i plebejczyków. Roman Mark Apicius w I wieku pne napisał książkę, w której podano przepisy „przodków” współczesnej pizzy. Na ciasto nakładano oliwę z oliwek, ser, kawałki kurczaka, miętę, orzechy, czosnek, pieprz w różnych kombinacjach. Samo słowo pizza jest zbliżone do słowa piazza (kwadrat) piatto (talerz).

W XVII wieku pojawili się specjalni ludzie, którzy przygotowywali pizzę dla chłopów. Nazywa się je pizzaiolo (pizzaiolo). Pizza jako taka pojawiła się w 1772 roku, kiedy Ferdynand I udał się do instytucji neapolitańskiego producenta pizzy Antonio Testa. Minęło trochę czasu, a inny król Ferdynand II, który również uwielbiał pizzę, postanowił zmienić stosunek żeńskiej części dworu królewskiego do tego dania. Ferdynand II zwołał królewskich kucharzy na tajne spotkanie, które dotyczyło kwestii gentryfikacji pizzy. Głównym problemem było to, że ciasto do pizzy ugniatało się, co w przypadku dań królewskich było nie do przyjęcia. W dzień 30-lecia Margarity Sabaudzkiej na świątecznym stole przygotowana została wielka cudowna pizza przygotowana przez małżeństwo pałacowych specjalistów kulinarnych – Raffaela Esposito i Rosiny Brandi. Pizza została nazwana na cześć królowej. Od tego dnia pizza Margarita stała się popularną potrawą na dworze królewskim. Również w królewskiej kuchni pozwolono gotować „Marinara” i „Cztery pory roku”.

Pizza dziś

Obecnie we Włoszech jest ponad dwa tysiące różnych rodzajów pizzy. I można argumentować, że to Neapol dał światu taki cud, jak pizza. W XIX wieku dzięki włoskim imigrantom pizza dotarła do Ameryki. Po II wojnie światowej dostawa pizzy stała się powszechna w USA, a przemysł spożywczy zaczął produkować półprodukty pizzy. W zależności od wielkości pizzy zmienia się ilość ciasta i dodatków, ale stosunek składników pozostaje w przybliżeniu taki sam. Składniki pizzy Margarita: ciasto do pizzy, pomidory, ser (mozzarella), pasta pomidorowa, oliwa z oliwek, sucha bazylia, parmezan, sól, pieprz i świeże liście bazylii.

Poszukaj lokali w swoim mieście https://www.pizzadominium.pl/lokale/wroclaw!

Przeczytaj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *